29. 7. 2017

Mladečské jeskyně

24. července 2010

Mapa

Dlouho jsem se bránil pořízení vlastního automobilu. Byl jsem zvyklý na svoje kolo a kam jsem potřeboval, tam se dalo dojet autobusem nebo vlakem. Před pár dny jsme se s přítelkyní ovšem na tohle téma bavili a já změnil názor, takže k nákupu vozítka minulý týden přece jen došlo a od té doby na parkovišti před naším panelákem přibyla tmavě zelená Felicie. Když nepočítám cestu z olomouckého autobazaru, auto se zatím nudilo. K jeho provětrání došlo nově dnes. Skrze hnusné počasí jsme doma nejprve nevěděli co vymyslet, protože moknout se nám nechtělo, ale návštěva jeskyní - tedy místa, kde neprší a které je navíc zajímavé, se ukázala být geniálním rozlousknutím dilematu.


Pravdou je, že cesta silně ukázala zakrnělost řidičských dovedností mě i přítelkyně, ale do městečka Mladeč poblíž hanácké Litovle jsme dorazili ve zdraví. Z parkoviště na konci obce bylo jsme ušli po značkách cca 450 metrů a šťastně se dostali až ke vstupu do jeskyní.


Budova s pokladnou a vstupem připomíná pěkný rodinný dům s věžičkou. Na plácku před vstupem je několik laviček pro znavenější poutníky a vstupenka pro dospělou osobu stojí 80kč. My jsme si ještě každý třicet korun připlatili za fotoaparáty. Hned za dveřmi se nachází jakási čekárna, kde jsou vystaveny archeologické nálezy. V jeskyních totiž dříve žili pravěcí lidé a různá zvířátka, jejichž pozůstatky leží ve dvou prosklených vitrínách. Uvidíte v nich třeba lebku jeskynní hyeny nebo zub opravdového mamuta.


Brzy se objevil mladý průvodce a my ho následovali po betonovém schodišti pod zemský povrch. První, co na nás čekalo byla ukázka pravěkého ohniště poblíž místa, kde se dvě taková skutečně našla. Kolem oharků se povalovaly kosti a lebka jeskynního medvěda. Průvodce nám říkal spoustu zajímavostí, které jsem si jako obvykle nezapamatoval. Jeho výklad navíc často rušili nevychovaní potomci jiných turistů, kterým se ne a nedařilo je dostatečně umravňovat. Takovou ikonou Mladečských jeskyní je útvar zvaný "Egyptská mumie". Při troše fantazie připomíná stojící postavu. V jedné z jeskynních síní se prý taky natáčelo hned několik známých televizních pohádek.
Jako ve většině jeskyní, i zde mají nejzajímavější zákoutí různě nasvícená a pojmenovaná. "Betlém" stojí jen kousek od podobného "hradu" a patří k tomu nejkrásnějšímu, co se v těchto jeskyních dá vidět.
To je pro dnešek všechno. Díky za pozornost:)

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat