15. 8. 2017

Městská věž v Mohelnici

9.8.2017

V Mohelnici předloni opravili 72 metrů vysokou věž kostela sv. Tomáše z Canterbury a zpřístupnili ji pro veřejnost (mapa). Na webu města je věž jmenována jako Městská a to může působit trochu zmateně. Nicméně pro jednoduchost si pamatujte, že jde o nejvýraznější věž v Mohelnici, že patří kostelu u náměstí a s tím si bohatě vystačíte.


Dostat se na náměstí Svobody je hračka. Z autobusového nádraží sem stačí projít jednou uličkou a ani pro automobily není problém sem dojet. Já si udělal výlet s kolegou Pavlem a dojeli jsme na kolech. Pěkně trasou mimo silnice se zastávkou u jezer v bývalých pískovnách - takzvaného bagru. To je asi nejchvályhodnější způsob dopravy, leč chápu, že každý jej využít nemůže.


Otevřeno mají nyní přes prázdniny od středy do pátku pro nekomentované, přes víkend pro komentované vyhlídky. My jsme přijeli ve středu a absolvovali tedy návštěvu bez komentářů, což bylo možná lepší. Vstupenka pro dospělého stojí dvacku a prodávají je v turistickém infocentru v rohu náměstí. Odtud se pak můžete v půlhodinových intervalech vydat s průvodcem k protější věži. Nahoru se nechodí hlavním vchodem jako do kostela, ale skrze maličkou věžičku nalevo. Jsou tam dvířka a za dvířky úzké točité schodiště. Po 36 pískovcových schodech už běhalo několik generací, následkem čehož jsou místy citelně ošoupány. Sešikmené plošky schodů se občas zdají ne úplně bezpečné, s trochou opatrnosti ovšem nemusíte mít obavy.


Točité schodiště představuje jen krátkou část stoupání. Z něj pak vstoupíme do prostoru samotné věže a budeme pokračovat po dřevěných schodištích kolem stěn. Během výstupu mineme několik informačních cedulí, prostor za ciferníky hodin i zvony. Bližší přístup k hodinám i zvonům ovšem hlídá alarm a opustit schodiště pro jejich zevrubnější průzkum není dovoleno. V závěru vyjdeme otvorem uprostřed prázdné místnosti s hlavní vyhlídkou. Žádná velká okna nečekejte. K dívání slouží maličké světlíky po stranách. Při pohledu na věž zvenku je najdeme nad hodinami těsně pod římsou střechy. Člověk by si jich normálně ani nevšiml. Zřejmě aby byly zajímavější, překrývají je pavučiny s pořádně vypasenými pavouky a jsou zapuštěny do silných zdí, takže pokud chcete vidět opravdu dobře, musíte se naklonit k pavoukům blíže skel !.


Vystřídáte-li postupně všechna okénka, obsáhnete celé kruhové panorama. Během naší návštěvy prudil bohužel ve vzduchu nepříjemný opar, který rozhled dost komplikoval. Přesto jsme rozeznali siluetu Jeseníků, blízké obce, městečka a vrcholy. Nejlépe je pochopitelně vidět samo město Mohelnice, protože stojíme přímo v jeho středu a navíc vysoko.


Jako zajímavost zmíním blízké hrady Bouzov, Mírov a Úsov. Z věže se dají zahlédnout všechny, byť v dálce a ten den skrz opar. Vzal jsem si s sebou dalekohled, takže jsem na přírodu v tomto směru vyzrál. Komu by dělalo potíže se zorientovat a požadované body najít, pomůžou mu fotografie s popisky visící u okének.
Když jsme se vynadívali a pokochali, seběhli jsme zase dolů, v nedaleké kavárně si dali sladkou odměnu a frčeli zpátky k Šumperku. Cestu tentokrát popisovat nebudu. Co se vyhlídky z věže týká, prostě se tam, pokud budete mít možnost, stavte. Je to zase jiný pohled na město a taky zajímavá atrakce sama o sobě.

 Fotoalbum

Žádné komentáře:

Okomentovat