15. 8. 2017

Cihelna 2009

22.8.2009



Dnes jsme s polovičkou u Králíků navštívili Cihelnu 2009. Jde o akci s přehlídkou vojenské a záchranářské techniky. Nechybí ani ukázky situací v nichž tyto složky zasahují. Cihelna se jmenuje podle prvorepublikové pevnosti Cihelna zde stojící. Nejprve jsem měl strach, že mě to nezaujme. Jednak kvůli špatnému počasí a dešti, druhak z určité nedůvěry. Nakonec zbytečně.


Po ránu nebylo na místě ještě tolik lidí, takže se člověk mohl v klidu podívat na co chtěl. Později, když davy zhoustly už to bylo mnohem obtížnější. Na koukání toho byla spousta. V prostoru za bunkrem vyrostlo několik táborů představující vojska různých států. Na trávníku postávaly tanky, transportéry, různá speciální vozidla... V jednom stanu jsme také objevili malou výstavu raket, střel a podobných hraček, nad nimiž zaplesá srdce nejednoho teroristy.


Bunkr Cihelna je zpřístupněn a funguje jako muzeum, v jenž jsme také navštívili. Mimo horní části má ještě dvě podzemní patra, které svého času obývalo 46 vojáků. V pevnosti je několik rekonstruovaných místností a ve vitrínách tam najdeme předměty, které mají co dělat s vojenskou historií. Část expozice se věnuje i době normalizace. Všechno jsme si to stihli projít ještě před hlavním programem dne.


Jedním z hlavních lákadel byly bojové vrtulníky. Už na zemi vzbuzovaly respekt a oprávněný zájem. Jejich pozdější vzdušná ukázka byla impozantní. Následující Gripeny snad ještě působivější. To dunění se prostě musí slyšet!:)
Na závěr jsme ještě prošli blízké vojenské muzeum a poté se již pěšky vydali zpět do Králíků, odkud nám jel autobus domů.

Žádné komentáře:

Okomentovat